Esittelyt

Huvihuuppi on meidän, Hanna Degermanin ja Sini Piirosen, yhteinen alusta, jonka kautta tarjoamme hoopersvalmennuksia verkossa ja paikan päällä. Huvihuupin nimeä ehdittiin pohtia yhden lämppälenkin ja treenikerran verran. Halusimme nimen viestivän meidän kokemaa hoopersiin liittyvää iloa ja riemua, ja lisäksi halusimme nimeen jotain lajiin liittyvää. Vastaus nimeen löytyikin treenikentältä: Huvi eli se kaivattu ilo (mikä sattuu myös olemaan Hannan koiran kutsumanimi) ja huuppi, puhekielinen kutsumanimi hoopersin nimikkoesteelle. 

Valmennustoimintamme perustuu kannustamiseen sekä positiiviseen vahvistamiseen ja kuten huvihuuppi nimenäkin kertoo, meille treenaamisessa tärkeää on hauskanpito. Pyrimme valmennuksissa löytämään yksilöllisesti kullekin koirakolle heidän tavoitteisiinsa, taitoihinsa ja kykyihinsä soveltuvat treenitavat. Hoopersin osalta treenifilosofiaamme on paljon vaikuttanut sveitsiläisten Nadine Hehlin ja Simone Faselin kehittämä navigate your dog -ohjaussysteemi ja treenifilosofia, jota olemme opiskelleet Noora Suurnäkki-Voglerin nettikurssilla. Meidän kursseilla ei tarvitse treenata pipo tai panta kireällä, vaan tähtäämme hyvänmielen treeneihin, joissa jokainen treenikerta sisältää runsaasti onnistumisia!

Hoopers-matkamme alkoi yhdessä vuoden 2021 alussa, kun osallistuimme hoopers webinaariin. Koemme olevamme onnekkaita, kun olemme päässeet viimeisen vuoden ajan seuraamaan hoopersin kehitystä Suomessa. Olemme myös aktiivisesti tuoneet lajia meidän omaa treeniseuraamme. Hoopers-kouluttajina meillä kummallakin on kokemusta erityisesti hoopersin pohjataitojen kouluttamisesta, joita olemme kouluttaneet seurassamme. Olemme myös järjestäneet jatkokurssin, hoopers-koulutuksen kouluttajille ja tällä hetkellä koulutamme hoopersin viikkoryhmää.

Kouluttajat huvihuupin takana

Hanna Degerman

Olen Hanna Degerman, intohimoinen agilitynharrastaja sekä innostunut hoopersoppija. Olen kouluttanut ja kisannut agilitya yli kymmenen vuotta, kohta taitaa tulla jo seuraava vuosikymmen täyteen. Agilitya olen kisannut olen pikkumineissä, mineissä, medeissä ja makseissa. Olen osallistunut SM-kisoihin sekä EO- ja MM-karsintoihin. Pääasiassa olen kisannut medeissä ja viime aikoina pikkumineissä. Kouluttanut olen joka säkäluokan koiria ja variaatiota kouluttettavien roduissa löytyy paljon. Myös kouluttamieni ohjaajien ikä on vaihdellut lapsista senioreihin. Viime aikoina olen erityisesti keskittynyt haastamaan itseäni erilaisilla koirakoilla. Meillä on ollut yhteistyöprojektina vireryhmä matalavireisille koirille Tiinamari Harjulan kanssa. Ja seuratoiminnassa olen alkanut panostaa valmentajien kouluttamiseen ja siihen miten valmentajat voisivat itse opettaa omille ryhmäläisilleen erilaisia agilitytaitoja. 

Itse olen kohtuullisen tekninen agilityohjaaja ja ohjaustekniikkani on OMD-painotteista (Onemind Dogs). Kouluttaessani pyrin miettimään koiran linjoja, ohjaajan yhteyttä koiraan sekä esteosaamisen ja ohjaamisen tasapainoa. Olen kannustava, mutta kohtuullisen vaativa valmentaja ja yritän työntää oppilaani epämukavuusalueelle. Käyn itse ulkopuolisten valmennuksissa ja imen sieltä oppeja itseeni.

Hoopersin parissa olen ollut vähemmän aikaa, mutta sekin laji on vienyt mennessään. Hoopers on samalla hyvin erilaista kuin agility ja toisaalta joiltakin osin myös samanlaista. Omassa kouluttamisessani käytän taustalla erilaisten verkkokurssien oppeja sekä agilitypuolelta tulleita oppeja linja-ajattelusta ja erilaisista ohjauselementeistä ja niiden vahvuuksista. Osallistuimme Huvin ja Päreen kanssa ensimmäisiin Suomessa järjestettyihin epävirallisiin hooperskisoihin ja tavoitteena on joissain vaiheessa kun hoopers saadaan viralliseksi kilpailulajiksi kisata myös virallisissa kisoissa. 

Nautin suuresti siitä, että voin viedä erilaisia koirakkoja eteenpäin. Ei ole väliä haluaako koulutettava harrastaa vain aktivoidakseen koiraansa vai onko tavoitteena päästä jossain vaiheessa kisaamaan. Haluan tarjota jokaiselle mahdollisuuden oppia ja ennen kaikkea nauttia yhdessä tekemisestä koiransa kanssa. Toivon, että saamme jokaisen kanssa treeneissä onnistumisia, niin että treeneistä jää iloinen mieli. Koiraharrastuksessa mielestäni tärkeintä on nauttia yhdessätekemisestä koiran kanssa. 

Sini Piironen

Olen Sini Piironen, aktiivinen koiraharrastaja Tampereelta. Koirien harrastuslajeihin tutustuin alkujaan vasta v. 2017 ensimmäisen koirani Kipparin myötä. Agilityn harrastamisen aloitin samaisen koiran kanssa syksyllä 2018 pohjataitokurssilla. Tällä hetkellä kilpailen agilityssa toisen prahanrottakoirani Kirpun kanssa. Kippari joutui aikanaan lopettamaan agilityn terveyssyistä ja useamman vuoden ajan etsin meille sopivaa lajia kokeillen doboa, noseworkia, rally-tokoa ja koiratanssia, kunnes törmäsimme hoopersiin. Hoopers on ehdottomasti lempilajini Kipparin kanssa, vaikka epäsäännöllisesti myös muita em. lajeja harrastellaan. Vaikka kilpailenkin agilityssa, en ole kovin kilpailuviettinen harrastaja. Kilpailemisessa minua viehättää omien pelkojen voittaminen, epävarmuusalueelle asettuminen ja koiran kanssa koettu onnistumisen riemu. Minua motivoi harrastamaan erityisesti halu oppia, kehittyä ja vahvistaa omaa minäpystyvyyttäni selviytymällä myös siellä epämukavuusalueella.

Valmentamaan ryhdyin ulkoisen kannustuksen myötä ja syksyllä 2021 aloitin ensimmäisen agilityn viikkoryhmän kouluttamisen käytyäni kesällä AVA 1 agilityn apuvalmentaja -kurssin. Lisäksi olen suorittanut Suomen olympiakomitean vastuullinen valmentaja -verkkokurssin. Myöhemmin syksyllä aloitin myös kouluttamaan hoopersia. Haluan osoittaa kiitokseni Hannalle (ja agilityn kouluttajaparilleni Paulalle), että olen päässyt jakamaan kanssanne tätä valmentajapolkuni alkutaivalta. Ilman teidän rohkaisua ja kannustusta olisin jäänyt paitsi paljosta. 

Hoopersissa minua viehättää se, kuinka paljon laji on tuonut monille koirille lisää itseluottamusta ja harrastamisen iloa. On hienoa päästä näkemään hoopers-radoilla ajatteleviksi ja itsenäiseksi koulutettuja koiria. Lisäksi pidän siitä, että hoopers tarjoaa mahdollisuuden harrastamiseen laajalle rotukirjolle. Nautin valmentajana siitä, että saan olla tukemassa ohjaajaa huomaamaan omaa ja koiran kehitystä, sekä olla rohkaisemassa koirakkoa eteenpäin kohti myös niitä epävarmuusalueita. Valmentajana minulle on tärkeää kyetä luomaan treeneihin kannustava ja positiivinen ilmapiiri niin, että treeneihin on aina kiva tulla. Itselleni on tärkeää kohdella kaikkia tasavertaisesti, oli sitten kyse omaksi ja koiran iloksi höntsäävästä harrastajasta, tai huipulle tähtäävästä koirakosta. Valmentamisessa minua motivoi päästä mahdollistamaan muille niitä huippuihania onnistumisen kokemuksia, mitä itsekin olen koiraharrastusten parissa saanut.

Advertisement